Vloerverwarming

Er is een steeds grotere vraag naar vloerverwarming. Zeker na het nieuwsbericht dat over een aantal jaar alles op gas er uit gaat!

Vloerverwarmingen komen in vele soorten en maten. En elk type vloerverwarming heeft weer zijn voor en nadelen.

Welk type vloerverwarming er in uw woning of bedrijfspand het beste is, hangt volledig af van uw wensen, budget en de huidige staat van de vloer en woning.

Om u hier in goed en duidelijk advies te kunnen geven, kom ik altijd even langs om de situatie te bekijken en met u te bespreken. 

Om u alvast wat te informeren, hieronder een stukje met onder andere de voor en nadelen van een vloerverwarming, wat een vloerverwarming nu precies is en doet, en welke type vloerverwarming er zijn.  Heeft u een vraag of wilt u een afspraak inplannen? Dan kunt u mailen naar info@pv-installatie.net of bellen naar 0648396741

Wat is Vloerverwarming?

Vloerverwarming is een soort van verwarming dat in de vloer wordt ingebouwd. Op deze manier wordt je huis verwarmd waardoor je ook in de winter met bloten voeten in je huis kunt rondlopen. Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen. Grofweg zijn er 3 soorten te onderscheiden:

 • Op noppenplaten
 • infrezen
 • Op krimpnetten/staalmatten

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om de vloer met een (droogbouwsysteem) of met warm water (natbouwsysteem) te verwarmen. Vloerverwarming verwarmt je vloer gelijkmatig door middel van warmtestraling. Door de gelijkmatige verdeling is er bijna geen sprake van temperatuurverschillen in de kamer. De temperatuur wordt dan ook als zeer aangenaam ervaren. De vloerverwarming kun je centraal bedienen met een thermostaat. Een elektrische thermostaat kan worden geprogrammeerd zodat je je eigen voorkeur kunt geven qua temperatuur. Het is zelfs mogelijk om de centrale verwarming compleet te vervangen, mits het stralingsoppervlak van de vloerverwarming groot genoeg is. De warmteafgifte is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur van de vloer, het type vloer en de dikte van de vloer. 

Vloerverwarming en gezondheid

Enige tijd geleden ontstond er twijfel bij een aantal medici of vloerverwarming wel gezond was. De redenatie was dat hogere temperaturen van vloerverwarming aderaandoeningen zouden kunnen veroorzaken (ook wel dikke voeten genoemd). Inmiddels is er een temperatuur vastgelegd in de normen. Deze mag niet hoger zijn dan 29 °C en de badruimtetemperatuur van 33 °C. Hierbij komt dat er tegenwoordig erg goed wordt geïsoleerd bij nieuwbouw. Het gevolg is dat oppervlaktetemperaturen van 24 of 25°C lager aanvoelen. Een risico voor gebruikers van vloerverwarming kan nagenoeg worden uitgesloten. Meerdere artsen claimen dat vloerverwarming juist gezonder is dan radiatoren, met name voor mensen met een allergie voor stof. Tot slot, wij mensen houden graag ons hoofd koeler dan onze voeten. Vloerverwarming komt beter overeen met het menselijk behaaglijkheidsniveau. Vanwege de hoge luchtcirculatie zit warmte vaak hoog bij radiatoren. Bij vloerverwarming is het juist kouder boven.

Velen denken dat je niets hebt aan vloerverwarming in de zomer. Toch is dat niet waar. Je kunt namelijk ook met vloerverwarming koelen. Door koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen wordt het vloeroppervlakte lekker koel en daarna de rest van jouw woning. 

Vloerverwarming en isolatie zijn essentieel om de vloerverwarming optimaal te laten werken. Door het gebruik van isolatie kun je nog meer rendement behalen uit vloerverwarming. Denk ook aan dubbel glas, kunststof kozijn, dakkapel, spouwmuurisolatie, isolatie en ook: zonnepanelen.

Hoe werkt vloerverwarming?

Om het systeem van vloerverwarming eenvoudig uit te leggen kunnen we eigenlijk stellen dat de vloer fungeert als één grote radiator. In het merendeel van de gevallen wordt er gebruik gemaakt van vloerverwarming met warm water. Om schade aan de vloer te voorkomen is het echter wel steeds van belang om de temperatuur binnen de perken te houden (minder dan 60 graden). In het vloerverwarmingssysteem zelf is de temperatuur echter nog een stukje beperkter, namelijk 55 graden. Vaak wordt er voor gekozen om de temperatuur van het water in de vloerverwarming te begrenzen door middel van een thermostaat. Op deze manier kan schade aan de vloer eenvoudig worden voorkomen. Een andere mogelijkheid om vloerverwarming toe te passen in de woning is gebruikmaken van de elektrische variant. Deze warmt sneller op, maar is iets minder energiezuinig.

De werking van vloerverwarming is eigenlijk best simpel:

 • Je stelt de thermostaat op een temperatuur die jij wenst
 • De cv ketel warmt het water op tot een gewenste temperatuur
 • De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond
 • De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld
 • Het warme (of koude water in de zomer) gaat door de buizen die in de vloer zijn ingefreest
 • Het water circuleert zodat het water altijd op de gewenste temperatuur wordt gehouden
 • Een thermostaat houdt de temperatuur op peil

*NB: als alternatief zou de vloerverwarming ook aan kunnen sluiten op een zonneboiler.

Hoofd- of bijverwarming

Het is mogelijk om vloerverwarming tegenwoordig zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming toe te passen. Afhankelijk van de keuze die je maakt is het wel zo dat het systeem aan je wensen moet worden aangepast. In het geval van hoofdverwarming zal de vloerverwarming doorgaans als enige warmtebron in de woning fungeren. Dat is perfect mogelijk, alleen dien je dan extra rekening te houden met de capaciteit waar het vloerverwarmingssysteem over beschikt. Dat is nog niet alles, want het is in deze situatie meer dan bij bijverwarming het geval is, noodzakelijk om het warmteverlies aan de vloer tot een minimum te beperken. Bij een gebrek aan isolatie in de kruipruimte kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een stukje van de warmte naar onderen wordt afgeleid en dat zorgt voor een beperktere opwarming. In het geval van bijverwarming is dit minder belangrijk al zorgt een slechte isolatie uiteraard wel steeds voor een hogere energiefactuur.

Voordelen van vloerverwarming

Het toepassen van vloerverwarming in de woning gaat gepaard met verschillende interessante voordelen. We zetten deze voordelen graag even voor jou op een rijtje:

 • De warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming stijgt waardoor de temperatuur op leefhoogte het aangenaamst is.
 • Er bevinden zich geen zichtbare verwarmingselementen in de woonkamer. Alles wat je nodig hebt is onder de vloer terug te vinden waardoor het interieur niet wordt aangetast.
 • Vloerverwarming beschikt over een energiebesparende werking doordat de gemiddelde temperatuur 1 à 2 graden kan worden verlaagd.
 • Het unieke systeem van vloerverwarming heeft een gunstige invloed op het leefklimaat. Zo vermindert het de stofcirculatie, reduceert het de kans op huisstofmijt en voorziet ze de woning van een betere luchtvochtigheid.
 • Door gebruik te maken van vloerverwarming in de woning kan een besparing op jaarbasis plaatsvinden van 300 kWh. Deze vermindering staat garant voor een besparing van 20 procent op de stookkosten.

Maar er zijn ook nadelen bij vloerverwarming. Vloerverwarming kan er namelijk voor zorgen dat je te maken krijgt met een aantal beperkingen. Dit wil zeggen dat je niet iedere vloerbedekking kunt kiezen die je wilt. Je wilt misschien je vloer afwerken met lak, maar dit wordt afgeraden. Er zijn echter ook beperkingen wanneer je kiest voor hout of laminaat. Als je voor voor de keramische vloerafwerking kiest dan kun je de beste resultaten behalen. Deze vloeren hebben een lage warmteweerstand, en dit maakt een snellere thermische beweging mogelijk (opwarming). 

Vloerverwarming als bijverwarming

De vloerverwarming kan niet altijd als hoofdverwarming dienen. Dit wil zeggen dat er soms nog een extra warmtebron nodig is om een ruimte te verwarmen. Wanneer de woning voorzien is van goede isolatie, dan kan de vloerverwarming wel als hoofdverwarming, maar wanneer de woning minder goed is voorzien van isolatie of wanneer het gaat over een zeer hoge ruimte, dan is het lastig en zal er een extra warmtebron nodig zijn om een ruimte op te warmen. Het is ook belangrijk om de juiste vloerverwarmingssysteem te kiezen dat past bij jouw huis. 

Nog meer nadelen van vloerverwarming

Je krijgt dankzij de vloerverwarming wel meer ruimte, want je hebt geen radiatoren nodig, maar je hebt ook voldoende ruimte nodig om de vloerverwarming zijn werk te kunnen laten doen. Eigenlijk zou je 40% van je vloeroppervlakte vrij moeten houden, zodat de vloerverwarming zijn werk optimaal kan uitvoeren. De prijs om vloerverwarming aan te schaffen kan hoog liggen. Wanneer er gekozen wordt voor de vloerverwarming op waterbasis kan dat duurder zijn dan de traditionele verwarming met wandradiatoren. Maar het voordeel wat je hiermee hebt is, dat je een deel van het aanschafbedrag terug kunt verdienen door het lagere energieverbruik. 

 

Vloerverwarmingssystemen

 

Electrische vloerverwarming

De mogelijkheden

De elektrische vloerverwarming kan geleverd worden op dunne matjes (zoals op de afbeelding hieronder te zien is). Dit kan over de oude vloer heen worden gelegd en dan kun je de matjes betegelen. Daarom is deze vorm van vloerverwarming uitermate geschikt voor kleinere ruimten, waaronder de badkamer. Er zijn ook mensen die de ruimte bij de wc niet hebben verwarmd, dan kun je ook de vloerverwarming hier laten plaatsen en genieten van de warmte. Het is een kleine ruimte, die je eenvoudig kunt verwarmen met elektrische vloerverwarming. De vloer hoef je niet open te breken, je kunt namelijk na het leggen van de vloerverwarming een laagje eroverheen betegelen en dan heb je én vloerverwarming en een nieuwe tegelvloer.

Elektrische vloerverwarming prijzen

Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden. Ook mag elektrische vloerverwarming niet onder elk type vloerbedekking geplaatst worden. Keramische tegels als vloerbedekking zijn het meest geschikt voor elektrische vloerverwarming, aangezien tegels de warmte goed geleiden. Bij hout of zeil is dit minder, waardoor deze soorten vloerbedekking niet goed combineren met elektrische vloerverwarming. 

Droogbouwsysteem vloerverwarming

Een droogbouw systeem is erg geschikt voor een bestaande woning, een renovatie project of als je een nieuwe woning gaat bouwen met een houten skelet en met houten vloeren. De vloerverwarming wordt niet in een cementvloer geplaatst, maar in een isolatieplaat. Hierdoor is de belasting veel lager. De vloerbedekking kan dan gemakkelijk op de plaat geplaatst worden. Het grote voordeel is dat het ook veel sneller warm wordt in de woning.

Wanneer wordt er voor een droogsysteem vloerverwarming gekozen?

Er zijn verschillende toepassingen waarbij men kiest voor een droogsysteem vloerverwarming i.p.v. een natbouw systeem. Het is mooi om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Laten we ze even voor je opsommen, zodat je een goed overzicht hebt. De toepassingen voor een droogsysteem vloerverwarming zijn bij :

 • Een nieuwbouw woning met een houten skelet
 • Een renovatie project (bestaande woningen)
 • Bij residentiële woningen is een droogsysteem vloerverwarming ook goed toe te passen

Enkele eigenschappen van een droogsysteem vloerverwarming

Laten we ook enkele kenmerken/voordelen van een droogsysteem vloerverwarming voor je opsommen. Het maakt sneller duidelijk waarom je voor een droogsysteem vloerverwarming zou moeten kiezen. Hier zijn de kenmerken van een droogsysteem vloerverwarming

 • Het zorgt voor een aangename warmte
 • Het kan ook koelen
 • Het reageert snel
 • Bij een droogsysteem vloerverwarming heb je maar een beperkte vloerverhoging
 • Je kunt een droogsysteem vloerverwarming combineren met warmtepompen of condensatieketel
 • Het is geschikt voor een belasting tot 200 kilo per vierkante meter.
 • Een droogsysteem vloerverwarming is gemakkelijk te installeren
 • Zeer geschikt voor de badkamer
 • Opbouwhoogte kan variëren per systeem. Er zijn systemen met een opbouwhoogte van 20mm!

Bij het aanleggen van de vloerverwarming zijn er verschillende opties. Een optie is het infrezen van de vloerverwarming. Je kunt de vloerverwarmingsbuizen dan in de bestaande dekvloer leggen. Dit geeft een aantal voordelen. Het eerste grootste voordeel voor veel mensen is dat de dekvloer er niet uitgehaald hoeft te worden. Er hoeft dus niet zoveel gebroken te worden als je een nieuwe vloer en vloerverwarming wilt. Er is dankzij het infrezen ook geen extra opbouwhoogte nodig. Deuren hoeven dus niet ingekort te worden en er hoeft geen verlaging plaats te vinden van het keukenblad. Het geeft je een groot aantal voordelen wanneer je eenmaal vloerverwarming hebt. Vroeger dachten veel mensen dat alles uitgebroken moest worden, maar je ziet dat het een stuk gemakkelijker gaat wanneer het over infrezen gaat en dan ervaar je wel snel de voordelen van de vloerverwarming, want het kan vaak in een dag worden gerealiseerd (afhankelijk van het oppervlak).

Voordelen infrezen vloerverwarming

 Het infrezen van de vloerverwarming heeft echter nog meer voordelen. Er is sprake van een snelle opwarmtijd van de vloer, de slangen liggen namelijk tegen het oppervlakte aan. Overigens is dit ook de goedkoopste manier van installatie. Dit kan vaak gerealiseerd worden in één dag. Veel woningen zijn voorzien van een betonvloer, daar bovenop ligt de dekvloer. Op deze manier kan de vloerverwarming zowel als bijverwarming als hoofdverwarming in worden gezet.

Afzuiging bij vloerverwarming

 Voordat de vloerverwarming wordt geplaatst moet er eerst stof worden afgezogen. Dit wordt vaak gedaan met een professionele industriële stofzuiger. Deze is gekoppeld aan een losse cycloon. Hierdoor kan er zeer stof arm worden gefreesd. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, zodat je weet dat er geen stof meer inzit. Daarom worden hier goede materialen voor gebruikt en dit wordt allemaal door een erkend bedrijf gerealiseerd.

Hoe werkt het infrezen van de vloerverwarming?

Er moet eerst worden berekend over hoeveel m2 het gaat. Deze ruimte wordt dan verdeeld in gelijke groepen en dan worden de sleuven ingefreesd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een professionele diamantzaagmachine die is ontwikkeld om sleuven in afwerkvloeren te maken. Er wordt altijd gewerkt met hoogwaardige kwaliteit diamantzaagbladen, waardoor de garantie gegeven kan worden dat de sleuven in de dekvloer gefreesd kunnen worden. Wanneer dit onderdeel klaar is, zal de monteur de vloerverdeler monteren. Wanneer het nodig is zal er een bypassventiel worden geplaatst. Vervolgens worden de slangen in de sleuven aangebracht. Deze worden dan aan de vloerverdeler gemonteerd met speciale koppelingen. Dan worden de slangen gevuld en ontlucht. Als laatste wordt het cv systeem samen met de vloerverwarmingsinstallatie op druk gezet. Hierdoor kan de vloerverwarming getest worden en dan zal diegene die het heeft aangelegd uitleggen hoe het allemaal werkt. Wanneer je de keuze maken voor het infrezen van de vloerverwarming heb je hier zelf geen omkijken naar. Er wordt een afspraak gemaakt en vaak kan het in een dag worden gerealiseerd. Je hebt er dus zelf geen zorgen over, alles wordt voor je gerealiseerd.

 Vloerverwarming noppenplaat

 Met een vloerverwarming noppenplaat is het mogelijk om de verwarmingsbuizen netjes op de plek te houden. Ook helpt het om de verwarmingsbuizen sneller te plaatsen. Het verkort dus de hele installatietijden. Het is geweldig om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met een vloerverwarming noppenplaat. Er zijn tal van verschillende vloerverwarming noppenplaten.

Een geïsoleerde noppenplaat

 Het is goed om geïsoleerde noppenplaten te gebruiken. Ze zijn er voor ontworpen om het leggen van de verwarmingsbuizen een stuk gemakkelijker te maken. Hierdoor gaat het leggen van de vloerverwarming een stuk gemakkelijker en sneller. De vloerverwarmingsbuizen helpen de verwarmingsbuizen op hun plek te houden. Ook is het gemakkelijk om te gebruiken om alles goed te laten zitten.

 

 

 • 13669227_512373785633788_6968920516168374636_n
  13669227_512373785633788_6968920516168374636_n
 • 13880137_512373795633787_8712694187472206160_n
  13880137_512373795633787_8712694187472206160_n
 • 40178371_863050000566163_4758500876916621312_o
  40178371_863050000566163_4758500876916621312_o
 • IMG-20180825-WA0000
  IMG-20180825-WA0000
 • IMG-20190327-WA0006
  IMG-20190327-WA0006
 • 51378861_944036842467478_6865650650248642560_n
  51378861_944036842467478_6865650650248642560_n

 

   

   

    
    
    
   E-mailen
   Bellen
   Map
   Info
   Instagram